Wednesday, April 29, 2009

Najib umum perlantikan ahli MT UMNO

Raja Nong Chik turut dilantik sebagai ahli Majlis Tertinggi UMNO. Harap-harap nasib orang melayu KL akan terbela.

Saturday, April 25, 2009

Raja Nong Chik akan kemukakan semula cadangan monorel di Putrajaya

Raja Nong Chik berkata, "selepas pencen, kebanyakan kakitangan kerajaan terutama mereka yang berpendapatan rendah tidak mampu untuk membeli rumah di Putrajaya kerana harganya mahal. Justeru itu, saya berharap pembinaan lebih banyak rumah kos rendah pada masa depan akan memberi peluang kepada pesara kerajaan terutama mereka yang berpendapatan rendah boleh memiliki rumah sendiri selepas bersara," katanya kepada pemberita selepas melawat tapak projek Masjid Besi di Presint 3 di sini"

Lepas ini, bolehlah saya beli rumah di Putrajaya. Dah lama saya mengidam nak beli rumah di sana. Bukan sahaja tempatnya selesa. Malah nampak gayanya, masa depan Putrajaya akan lebih cerah dan nilai tanah di sana juga akan naik. Untuk orang seperti saya, yang tidak mampu hendak memiliki rumah tanpa bantuan bank, hanya tinggal angan-angan sajalah hendak memiliki rumah di Putrajaya. Tapi kini mungkin Raja Nong Chik boleh membuatkan impian saya tercapai.

Kalau demi kemajuan kerajaan, sudah tentu lebih menguntungkan kalau dibuat rancangan membina kawasan untuk orang-orang kaya, dan ia lebih senang diuruskan. Jadi saya rasa tindakan Raja Nong Chik ini seperti meniti di atas titian yang halus. Tidak kena pada caranya, padah nanti. Oleh itu saya harap Raja Nong Chik bukanlah orang yang kurang teliti, malah saya lihat perancangan-perancangan yang beliau laksanakan kena pada tempatnya.

Berikut adalah petikan berita mengenai pembangunan kawasan Putrajaya yang dibentangkan oleh Raja Nong Chik.

--------------------------------------------------------------------------

Lebih banyak tapak rumah murah di Putrajaya


PUTRAJAYA 25/04/09 : Lebih banyak tapak untuk pembinaan rumah kos rendah dan sederhana akan disediakan di kawasan Putrajaya bagi menampung permintaan kakitangan kerajaan yang ramai menyewa di situ serta memberi peluang mereka memiliki rumah selepas bersara.

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal, berkata pada masa ini kira-kira 2,000 unit rumah kos rendah dan sederhana yang aad di Putrajaya sudah diduduki.

"Selepas pencen, kebanyakan kakitangan kerajaan terutama mereka yang berpendapatan rendah tidak mampu untuk membeli rumah di Putrajaya kerana harganya mahal.

"Justeru itu, saya berharap pembinaan lebih banyak rumah kos rendah pada masa depan akan memberi peluang kepada pesara kerajaan terutama mereka yang berpendapatan rendah boleh memiliki rumah sendiri selepas bersara," katanya kepada pemberita selepas melawat tapak projek Masjid Besi di Presint 3 di sini.

Raja Nong Chik juga berkata beliau akan mengemukakan semula cadangan kepada kerajaan untuk meneruskan projek monorel bagi mengurangkan kadar kesesakan lalu lintas dan masalah kekurangan tempat letak kereta di sekitar pejabat kerajaan.

Bagaimanapun, katanya, projek berkenaan tidak mungkin dapat dilaksanakan dalam masa terdekat berikutan masalah kegawatan ekonomi sekarang.

"Kita berharap projek monorel itu dapat diteruskan kerana mengikut perancangan asal ia menjadi nadi pengangkutan utama orang ramai di Putrajaya," katanya.

Pembinaan rangkaian sistem monorel bernilai RM400 juta, menghubungkan kawasan perumahan dan pejabat di Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan itu adalah antara projek besar yang diumumkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, pada 8 Jun 2004.

Bagaimanapun, projek itu terpaksa ditangguhkan sejak lima tahun lalu berikutan peningkatan kos dan kekangan kewangan kerajaan.

-------------------------------------------------------------------------------

Raja Nong Chik ada berkata ketika hari pertama beliau sebagai Menteri Wilayah Persekutuan, bahawa penekanan akan ke arah kemudahan dan keselesaan penduduk. Marilah kita berharap agar impian kita melihat kawasan-kawasan Wilayah Persekutuan maju di bawah kepimpinan Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Thursday, April 23, 2009

Raja Nong Chik jamin baiki DBKL

Raja Nong Chik memberi jaminan akan membaiki perkhidmatan DBKL, kata beliau dalam Majlis Pemimpin Bersama Rakyat dan Hari Potensi Tabika Kemas Parlimen Lembah Pantai yang dihadiri beliau beberapa hari yang lepas. 

----------------------------------------------------------------------------------------

Jamin baiki perkhidmatan DBKL

KUALA LUMPUR 19 April - Kementerian Wilayah Persekutuan memberi jaminan akan terus meningkatkan tahap perkidmatan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bagi menjamin keselesaan warga kota.

Menterinya, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, beliau akan bertemu dengan kakitangan pihak berkuasa tempatan itu bagi membincangkan perkara-perkara yang perlu ditekankan untuk memperbaiki perkhidmatan DBKL.

"Ini adalah strategi yang mampu membawa nilai tambah kepada organisasi.

"Dalam hal ini, kita mesti menerima hakikat bahawa di luar sana, harapan masyarakat umum terhadap DBKL semakin meningkat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Pemimpin Bersama Rakyat dan Hari Potensi Tabika Kemas Parlimen Lembah Pantai di sini semalam.

Turut hadir Pengarah Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) Wilayah Persekutuan, Norizan Muda.

Menurut Raja Nong Chik, beliau akan menekankan peluang perniagaan dan pekerjaan kepada warga kota memandangkan kos kehidupan ketika ini tinggi, selain isu pengangkutan dan setinggan.

"Masalah tersebut sering menjadi pertikaian dan rungutan masyarakat. Saya telah meneliti kesemua laporan dan saya akan cuba sedaya upaya menyelesaikan masalah ini.

"Bagaimanapun, saya memerlukan sedikit masa untuk mendapatkan maklum balas yang memuaskan hati rakyat," jelasnya.

-------------------------------------------------------------------------------

Bagi saya, Raja Nong Chik pandai menyusun kerja mengikut keutamaan dan keperluan. Jika kita baca surat akhbar, tiap-tiap hari ada saja berita mengenai kemudahan rosak, jalan kurang elok, taman kotor dan seumpama. Ini bukan benda baru, satu fenomena umum bagi negara yang sedang membangun. 

Oleh yang demikian, dengan tindakan Raja Nong Chik ini, saya harapkan penduduk KL akan sedikit demi sedikit makin dekat ke arah kehidupan yang selesa. Maju KL bersama Raja Nong Chik!

Wednesday, April 22, 2009

Raja Nong Chik: Masjid Besi siap sebelum bulan Ramadhan

Raja Nong Chik ingin menyambung pembinaan Masjid Besi yang tertangguh pembinaannya. Masjid yang dikatakan dapat menampung kira-kira 200,000 orang dalam satu masa. Ini memang di luar jangkaan, kerana sedangkan Masjid Putra yang besar itu pun hanya dapat menampung kira-kira 150,000 orang dalam satu masa.

Ini petikan yang saya ambil dari Utusan Online.

----------------------------------------------------------------------------------

PUTRAJAYA 21 April - Masjid Bandar Raya, Putrajaya yang dikenali sebagai Masjid Besi akan menjadi satu lagi mercu tanda di sini apabila ia siap menjelang Ogos ini.

Masjid bernilai RM200 juta itu mampu memuatkan 200,000 jemaah pada satu-satu masa iaitu melebihi kapasiti Masjid Putra iaitu hanya 150,000 orang.

Menteri Wilayah Persekutuan, Senator Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, masjid itu akan menjadi tarikan pengunjung seluruh dunia berikutan seni binanya yang unik.

Menurutnya, keseluruhan dinding masjid baru itu diperbuat daripada besi tembus cahaya.

"Walaupun pembinaan masjid ini pada asalnya disiapkan lebih awal tetapi tertangguh kira-kira dua tahun lalu akibat beberapa masalah peruntukan kos, namun kerja-kerja pembinaannya tetap diteruskan.

"Saya yakin kita akan mula menggunakannya pada bulan Ramadan ini untuk sembahyang Tarawih," katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas melakukan lawatan rasmi pertamanya ke Kompleks Perbadanan Putrajaya dan Masjid Bandar Raya di sini hari ini.

Masjid Bandar Raya yang mula dibina pada 2004 merupakan satu-satunya masjid di negara ini yang menggunakan kira-kira 6,000 tan besi untuk membinanya.

Ia juga menggunakan tulisan ayat- ayat al-Quran yang dilakarkan pada lapisan kaca setinggi kira-kira 13 meter.

Selain itu, seninya tidak mengikuti seni reka Arab sebaliknya campuran kesenian Jerman dan China.

Lapisan Mahrabiyah pula akan menyebabkan kilauan lampu dari ruang solat utama masjid itu lebih bercahaya pada waktu malam.

Bahagian tepi bumbungnya sepanjang 40 kaki pula mampu mengelakkan jemaah yang bersembahyang di luar dewan solat utama terkena tempias hujan.

Apa yang menarik, masjid itu tidak akan menggunakan kipas atau penghawa dingin dalam ruangan solat utamanya di samping ia boleh dikunjungi dengan menaiki bot di masa depan.

Dalam pada itu, Raja Nong Chik berkata, masjid itu turut berfungsi sebagai pusat sehenti pembelajaran termasuk pengajian kelas fardu ain, ruang perniagaan serta kediaman imam.

"Apabila siap nanti, Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) akan mengambil alih pengurusan untuk mengatur segala aktiviti ilmu keagamaan," katanya.

Sementara itu, Raja Nong Chik berkata, penerapan nilai kebudayaan dan sikap keprihatinan bagi penduduk Putrajaya akan ditekankan supaya mereka lebih menghargai kemudahan disediakan di sini.

----------------------------------------------------------------------------------

Raja Nong Chik baru saja mengumumkan berita mengenai pembinaan kira-kira 6,500 rumah kos rendah yang akan dibina di Putrajaya dan ini berita mengenai pembinaan Masjid Besi. Raja Nong Chik betul-betul sibuk dengan tugas-tugas beliau nampaknya. Walau apa pun, ini semua penting untuk kita semua dan ini semua terima kasih kepada Raja Nong Chik!

Tuesday, April 21, 2009

Raja Nong Chik dan konsep Satu Malaysia

Raja Nong Chik pernah menggesa KWP supaye turun padang dan itu saya anggap satu tindakan yang tepat. Antara pemimpin dan rakyat, komunikasi adalah salah satu hubungan terpenting untuk memahami satu sama lain dan melalui komunikasilah terhasilnya kepercayaan.

Artikel berita di bawah ini, saya terbaca dalam berita rtm online.

---------------------------------------------~~~~~~~~~~~~~------------------------------------

Putrajaya 15/04/09 - Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin yang baru, beriltizam menyalurkan perkhidmatan yang terbaik kepada warganya untuk mencapai wawasan Satu Malaysia.

Datuk Raja Nong Chik berkata konsep Satu Malaysia sangat relevan dengan Wilayah Persekutuan dari segi kepelbagaian bangsa warganya.

Beliau akan meneruskan program menteri terdahulu selain mencari kaedah penambahbaikan dalam perkhidmatan agar rakyat di peringkat akar umbi mendapat manfaat.

Datuk Raja Nong Chik akan mengamalkan dasar turun padang dan mengurangkan protokol sebagaimana yang disarankan Perdana Menteri.

Pada peringkat awal, beliau ingin beri perhatian kepada kebajikan, peluang perniagaan dan pekerjaan bagi masyarakat yang ketinggalan dari kehidupan serba moden di Wilayah Persekutuan.

Selain itu katanya, isu pengangkutan awam dan penempatan penduduk juga antara perkara yang perlu diberi perhatian.

Berita oleh Noor/sumber RTM

----------------------------------------~~~~~~~~~~~~~~~~------------------------------------

Raja Nong Chik yang baru diangkat menjadi Menteri Wilayah Persekutuan, saya percaya bahawa beliau sedar yang tanggungjawab beliau bukanlah sesuatu yang main-main atau remeh. Sikap tanggungjawab dan keinginan untuk berbakti kepada rakyat akan menjadi tonggak utama ke arah kemajuan rakyat dan negara. Itulah harapan dan kepercayaan saya terhadap Raja Nong Chik.

Monday, April 20, 2009

Raja Nong Chik cadang cara bantu MISBAN

Raja Nong Chik Menteri baru Wilayah orang grassroots, campur dengan rakyat bawahan. Kita sokong dia 100%, dan harap dapat improve daripada Menteri sebelum ini. Kita ucap terima kasih pada Datuk Zulhasnan, tapi kita juga taruh harapan besar pada Datuk Raja Nong Chik.

Dalam perhimpunan Agung UMNO baru ni, dia ada cadangkan cara atasi masalah Melayu bandar. Kata Raja Nong Chik,

”Pada hari ini saya ingin memperkenalkan pula perkataan ”MISBAN”. MISBAN yang saya maksudkan di sini adalah MISKIN BANDAR.

YAB Timbalan Presiden juga dalam ucapan pembukaan Persidangan Pemuda, Wanita dan Puteri Telah menyentuh bahawa pada ketika ini 2/3 daripada orang Melayu tinggal di bandar khususnya generasi Muda. Inilah antara sebab kita dilanda tsunami dalam PRU yang lalu.

Mesti ada mekanisme mengenalpasti dan menangani MISBAN. Pentafsiran MISBAN perlu berbeza daripada takrifan kemiskinan Luar Bandar (MISLUB). Kita maklum bahawa UMNO sudah berjaya dalam polisi meningkatkan ekonomi orang Melayu luar Bandar. Contohnya Penduduk Luar Bandar disediakan elaun musim tengkujuh untuk nelayan, elaun beruk untuk panjat pokok, di samping insentif daripada agensi seperti FELDA dan RISDA. Tetapi apakah dasar khusus untuk meningkatkan ekonomi orang Melayu di dalam Bandar iaitu MISBAN kita?

Tekanan hidup di dalam Bandar adalah amat tinggi dan sebagai wakil Wilayah Persekutuan, saya melihat isu ini sebagai isu yang amat kritikal untuk menarik hati rakyat MISBAN kepada UMNO dan BN. Jesteru saya ingin mencadangkan perkara-perkara berikut:

Pertama, peluang perniagaan dan pekerjaan perlu diperluaskan dan dipermudahkan. Isu penjaja kecil yang tidak berlesen perlu ditangani dengan bijak. Kurangkan birokrasi untuk mendapatkan lesen, beri ruang berniaga yang lebih banyak dan sekiranya terdapat penjaja yang berniaga di tempat yang tidak dibenarkan, bantu mereka, tolong mereka mendapatkan lesen bukannya menghukum mereka. Mereka perlu berniaga kerana dengan perniagaan itu mereka memperolehi pendapatan untuk menampung kehidupan mereka dan keluarga mereka.

Kedua, Latihan untuk lepasan graduan dan pekerja yang diberhentikan. Di dalam suasana ekonomi masa kini, latihan attachment di syarikat-syarikat untuk kumpulan ini boleh dibuat dan kerajaan memberikan peruntukkan geran bagi menampung sebahagian daripada kos latihan tersebut. Ini akan mengelakkan lebih ramai pengangguran di bandar disamping merancakkan kegiatan ekonomi negara.

Ketiga, Perumahan merupakan isu asas kepada penduduk dalam bandar. Dengan ekonomi masa kini yang semakin kritikal, penduduk Melayu dalam bandar semakin tertekan untuk memiliki rumah mereka sendiri. Rumah kos sederhana dan rendah untuk penduduk dalam bandar perlu diperbanyak dan dipermudahkan pemilikannya. Saya menyarankan agar kerajaan mewujudkan lebih banyak rumah-rumah kos rendah PPR untuk dijual dengan secepat mungkin supaya sekurang-kurangnya orang Melayu di bandar ada satu aset dalam kehidupan mereka.

Keempat, UMNO Wilayah Persekutuan merasakan bahawa sudah tiba masanya untuk memperkenalkan dasar gaji minimum. Ekonomi negara dah berkembang, inflasi pula turut meningkat. Masyarakat bandar perlu menampung kos hidup yang tinggi. Dengan menetapkan gaji minimum dibandar, 2/3 penduduk Bandar yang terdiri daripada orang Melayu ini akan memperolehi manfaat.”

Kita sokong Raja Nong Chik 100%. Harapan kita dah jadi Menteri WP ni boleh lah Raja Nong Chik usahakan cadangan dia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...