Wednesday, August 18, 2010

Majlis Pelancaran Skim Prihatin Wilayah Persekutuan

Dato' Raja Nong Chik menghadiri Majlis Pelancaran Skim Prihatin Wilayah Persekutuan dan Majlis Berbuka Puasa peringkat WP 2010/1431H yang dirasmikan oleh YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin di Masjid Wilayah Persekutuan pada 16 Ogos 2010.
Tuesday, August 17, 2010

Skim Prihatin 1Wilayah Persekutuan dilancar

KUALA LUMPUR 16 Ogos – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini melancarkan skim khairat kematian untuk warga kota yang dikenali dengan nama Skim Prihatin 1Wilayah Persekutuan.

Menurut beliau, skim itu bertujuan mengurangkan kesedihan dan meringankan beban mereka yang kematian ahli keluarga.

Beliau mengakui, dalam kesibukan mengejar kemajuan ekonomi, memang terdapat golongan yang tersisih daripada arus pembangunan.

“Mereka termasuklah golongan mudah miskin yang hidup di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur.

“Dengan peningkatan kos sara hidup, golongan ini menghadapi kesukaran menampung perbelanjaan harian. Tanpa bantuan kerajaan dan mereka yang prihatin, golongan ini akan terus dihimpit kemiskinan,” katanya.

Beliau berucap pada majlis pelancaran skim itu dan majlis berbuka puasa peringkat Wilayah Persekutuan di Masjid Wilayah Persekutuan di sini hari ini.

Hadir sama, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan Ahli Parlimen Putrajaya merangkap Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Skim khairat kematian itu amat unik kerana ia terbuka kepada semua warga Wilayah Persekutuan tanpa mengira kaum atau agama selagi memenuhi syarat yang ditetapkan.

Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP) selaku pengurus skim akan menyumbang RM2,500 kepada penama setelah membayar yuran RM5 yang hanya perlu dilunaskan sekali sahaja seumur hidup.

Syarat untuk mendapat khairat itu ialah:

– Berusia antara 21 tahun hingga 75 tahun

– Bermastautin di Wilayah Persekutuan

– Berdaftar sebagai pengundi di Wilayah Persekutuan

– Mengemukakan dua orang penama.

Pada majlis sama juga, YWP menyampaikan bantuan Ihya’ Ramadan sebanyak RM80,000 kepada 320 individu yang tidak bernasib baik dengan setiap seorang akan menerima RM250.

Dalam pada itu, YWP turut memperuntukkan RM235,000 untuk diagihkan kepada golongan yang memerlukan seperti anak- anak yatim, orang kurang upaya (OKU), ibu tunggal, warga emas dan mereka yang berpendapatan rendah.

Diambil dari: Blog Raja Nong Chik

Sunday, August 15, 2010

Program mengacau bubur lambuk

Dato' Raja Nong Chik menghadiri Program Mengacau bubur lambuk, memenuhi jemputan Datuk Azizah iaitu Ketua Wanita UMNO WP. Pergerakan Wanita WP bekerjasama dengan Kumpulan NST, Petronas dan JMB Kondo Rakyat memasak bubur lambuk untuk edaran percuma sempena Ramadhan.

Kredit kepada RajaNongChikClub.

Monday, August 9, 2010

Majlis Penyampaian Insentif Kontinjen Sukma WP

Raja Nong Chik menghadiri Majlis Penyampaian Insentif Kontinjen Sukma WP. Semoga pengiktirafan ini akan menyemarakkan semangat para atlet utk lebih cemerlang bukan sahaja di peringkat kebangsaan malahan di peringkat antarabangsa.
Lagi berita mengenai Raja Nong Chik di Rajanongchikclub, AnakWilayah, AnakSeniKL.

Sunday, August 8, 2010

Majlis Penyampaian Anugerah Cemerlang PMR-SPM-STPM

Dato' Raja Nong Chik menghadiri Majlis Penyampaian Anugerah Cemerlang PMR/SPM/STPM 2009 anjuran Biro Pelajaran UMNO Bahagian Lembah Pantai dgn kerjasama PIBG SMK Bukit Bandaraya. Diharapkan anugerah anugerah seperti ini dapat menaikkan semangat generasi muda kita agar terus cemerlang dalam bidang akademik.
Berita mengenai aktiviti Dato' Raja Nong Chik di blog-blog ini. RajaNongChikClub, AnakSeniKL dan AnakWilayah.

Saturday, August 7, 2010

Majlis Perasmian Jejambat Jln Travers-Jln Bangsar

Majlis Perasmian Jejambat Jln Travers-Jln Bangsar

Lagi berita mengenai Dato' Raja Nong Chik di sini.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Dato' Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin telah menghadiri Majlis Perasmian Jejambat Jalan Travers/Jalan Bangsar. Harap harap dengan pembinaan jejambat ni, dapatlah menyenangkan penduduk di situ. Terima kasih, Dato' Raja Nong Chik!

Aduan Rakyat di Facebook

Aduan Rakyat di Facebook. Sekarang rakyat boleh mendekati pemimpin mereka menggunakan facebook.

>Fazil Ismail<


Soalan:

salam Dato', saya sudah 9 thun tinggal di Taman Perumahan Sg Bedaun yg di selia oleh Perbadanan Labuan. Tidakkah pihak WP ada rancangan utk menjual unit2 rumah kos rendah ini?

harapan saya dan penduduk laqin agar pihak WP dapat membuat tawaran agar unit2 rumah tersebut dijual kpd yg berminat.

trima kasih..

Jawapan:

Buat masa ini, PL masih belum bercadang untuk menjual rumah kos rendah milik Perbadanan Labuan di Taman Perumahan Sungai Bedaun memandangkan kawasan tersebut merupakan satu-satunya kawasan rumah kos rendah untuk disewakan kepada individu yang tidak mempunyai pendapatan isi rumah yang tinggi.

Namun yang demikian, Perbadanan Labuan kini membuka tawaran untuk pembelian rumah kos sederhana rendah milik Perbadanan Labuan di Taman Mutiara dengan harga RM70,040.00.


>Chui 翠玲 Ling<


Aduan:

Dear Dato. I would like to highlight the transfer of the buses for Seremban-KL and KL-Tg. Malim. why move the buses to the Hang Tuah stop only to have them pass by Central Market again? walking to the HT stop at night is dangerous although there is a Police Station there.

if the case is "obstruction of traffic" then the other buses (Metrobas/RapidKL) should be moved too. they drive recklessly, ignore trafficlights and have the mentality of "might is right" to other road users.

> i am sure a compromise can ...be reached. i.e. the buses cannot park at CM but only can pick up passengers.. those who take the StarLRT/Monorail can still take the bus from HT, but those who use PutraLRT can wait at CM.

- awaiting your kind response. many thanks

and


>Pak Mie<


Aduan:
Salam datuk, pohon yb ambil phatian bhubung larangan bas sks dan suasana edaran untuk laluan ke seremban mengambil penumpang di hadapan CM. Penumpang tpksa ke jln Hg Tuah.. Menyulitkan dan x relevan memandangkan ramai penduduk dr seremban bkerja di KL.. Harap YB tgok2kan lah ye.. Terima kasih..

Jawapan kpd Chui 翠玲 Ling dan Pak Mie:

Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar (KWPKB) sedang dalam usaha untuk mempertingkat dan menambah baik Puduraya dan kawasan sekitarnya bagi meningkatkan keselesaan pengguna dan orang ramai di kawasan tersebut. Atas tujuan itu, Kementerian telah bersetuju supaya operasi bas ekspres Kuala Lumpur - Seremban dan Kuala Lumpur – Tanjung Malim dipindahkan ke Terminal Bas Jalan Hang Tuah. Dengan pemindahan bas-bas ekspres jarak dekat ini, kesesakan lalu lintas di Jalan Tun Tan Cheng Lock berdekatan Pasar Seni (Central Market) dapat dikurangkan.

~ Kemudahan dan Keselamatan Pengguna di Terminal Bas Jalan Hang Tuah. ~

Bagi memastikan keselesaan pengguna, Terminal Bas Jalan Hang Tuah ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti tandas, kantin dan surau dan lokasi terminal ini juga terletak berhampiran dengan stesen LRT dan Monorail yang dapat memudahkan para penumpang untuk pergi ke destinasi seterusnya, di samping itu perkhidmatan bas perantara turut disediakan oleh pihak Rapid KL di terminal berkenaan.

Selain itu, pihak UDA juga turut menempatkan beberapa anggota pengawal keselamatan yang bertugas 24 jam di kawasan terminal berkenaan dan kedudukan Terminal Bas Jalan Hang Tuah yang terletak bersebelahan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur dilihat dapat meningkatkan keyakinan dan keselamatan pengguna-pengguna Terminal tersebut.

~ Isu bas ekspres jarak dekat KL-Seremban ~

Menyedari akan permasalahan yang dialami oleh orang ramai khususnya pengguna bas ekspres jarak dekat Kuala Lumpur – Seremban, pihak Kementerian bersama-sama DBKL, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan LPKP sedang mengkaji kesesuaian laluan bagi memudahkan pergerakan bas-bas ekspres terbabit. Pihak Kementerian bersama agensi-agensi berkepentingan dengan menggunakan kaedah penyelesaian secara bersepadu (Concerted Efforts), akan cuba mencari jalan penyelesaian yang terbaik bagi memastikan kedua-dua hasrat Kerajaan iaitu mempertingkatkan keselesaan pengguna perkhidmatan awam dan mengurangkan kesesakan lalu lintas di Kuala Lumpur dapat dicapai.

Diambil dari Facebook Dato' Raja Nong Chik.

Tuesday, August 3, 2010

People's Voice, Brickfield

Karnival anjuran The Star bersama Red FM, People's Voice, di Brickfield
More about Federal Territories at other blogs such as here, here or here.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...