Tuesday, March 15, 2011

Letih mengadap traffic jam setiap hari

Orang yang bekerja di Selangor dan KL, dan juga bandar bandar besar lain memang tak akan terlepas daripada traffic jam. Bukan sekejap, kadang kadang perjalanan yang sepatutnya makan masa setengah jam saja, jadi sejam lebih angkara jam. Biasanya kena 5 hari seminggu, hari bekerja la tu. Macam mana nak mengelak, laluan alternatif pun memang nasib sama. Letak lah tol mahal 50 sen ke, ramai orang sanggup sebab tak mahu tempuh jam.

Menteri menteri pun pening kepala (menteri yang ambil tahu hal rakyat la, yang tak amik tahu tu belakang kira), dok fikir macam mana nak kurangkan. Rakyat merungut, ekonomi kurang memberangsangkan, kos jalan pun meningkat.

Last last Datuk Raja Nong Chik cuba guna sistem Park & Ride di Malaysia ni. Negara lain memang dah buat, jadi kalau berjaya boleh laksanakanlah sistem ni sepenuhnya.Aku tak sempat nak ambil gambar signboard Park & Ride ni, tapi ia sudah dijalankan di Putrajaya.

Setakat ni aku tengok, memang dapat kurangkan kereta-kereta yang macam semut pekerja di jalan raya. Harap harap lepas ni kita dapat guna jalan raya dengan senang hati.

 Lawa nya bas, tak macam kat kampung aku

Wah, bestnya dapat replika bas.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...